Abdij van Scourmont
Een historische reis naar de wieg van het trappistenbier Chimay
De abdij Notre-Dame de Scourmont is de plaats waar het Chimay-bier is ontstaan. Ook nu nog houden de cisterciënzer monniken toezicht op de productie van dit trappistenbier dat nog steeds hier gebrouwen wordt.
Fotogalerij
De brouwerij is gesloten voor het publiek. De tuinen, het kerkhof en de abdijkerk kunnen echter bezocht worden en nemen je mee op een reis naar vroegere tijden.
Diensten, preken, proeverijen ... allemaal met monniken
Ook nu nog wonen er een dozijn monniken in de abdij. Hun dagelijkse leven wordt gestuurd door tijden van gebed, stilte en delen. Religieuze momenten die toegankelijk zijn voor het publiek.
De monniken proeven elke dag de gebrouwen bieren om het productieproces te controleren.
Ter info: de monniken zijn hier sinds 1850. Ongeveer tien jaar laten is het bier ontstaan, en zo’n 30 jaar later de kaas. Een knowhow die ze met name in 1948 verbeterden dankzij pater Theodore en zijn proces om een natuurlijke gist te vervaardigen. Ditzelfde recept wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.
De deuren zijn (altijd) open
De monniken volgen de regel van Sint Benedictus, die gastvrijheid vooropstelt.
Binnen deze context ontvangen ze bezoekers die een moment van gebed en stilte willen delen. Het is mogelijk om ter plaatse te verblijven en hun dagelijkse leven te delen.
Op slechts enkele meters van het restaurant
Gezien het succes van het bier hebben de monniken de Poteaupré-ruimte ingericht.
Deze ligt op 300 meter van de abdij en is bereikbaar via een aangenaam bospad (ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen). Je kunt er eten en producten van de abdij van Chimay proeven (bier, kaas, enz.).
Je kunt ook meer te weten komen over de geschiedenis van de abdij van Scourmont in het kleine museum naast de brouwerij.
Voor kinderen biedt het museum diverse educatieve materialen en de brouwerij heeft een terras en een speeltuin.
Heb je de Chimay verte of Chimay bleue Grande Réserve al geprobeerd?
De Chimay verte is ontstaan uit een jubileumcuvée in 2012 en opnieuw uitgebracht in 2021 als nieuwe toevoeging aan het assortiment.
De Chimay bleue ‘grande réserve’ is gefermenteerd in vaten en laat je kennismaken met zijn bijzondere smaken.
Wat wil jij het liefst proeven? Kaas of bier?
Voor het afspelen van deze video is het accepteren van functionele cookies vereist. Wijzig instellingen