Chocolaterie Vanlieff’s
Hier leer je chocolaatjes maken, heerlijk!
Zoals alle fijnproevers weten, is er chocolade ... en chocolade. In de Chocolaterie Vanlieff’s worden cacaobonen van hoge kwaliteit geselecteerd en verwerkt tot ambachtelijk gemaakte bonbons. En het lijdt geen twijfel: goede bonbons komen van goede chocolatiers, zoals deze plaats.
Fotogalerij
Een bezoek aan een echte chocolaterie
De chocolaterie is gevestigd in een industriezone, midden in de velden van Chastrès. Je bent zelfs een beetje verbaasd bij aankomst en vraagt je af of dit vierkante gebouw de chocolaterie kan zijn? Ja, en dit uitzicht van buitenaf staat duidelijk in contrast met wat je binnen ontdekt.
Zodra je binnenstapt, word je ondergedompeld in de wereld van chocolade. In de winkel van de chocolaterie staat allerlei lekkers uitgestald. Alles oogt even mooi. Er zijn tal van verschillende bonbons. Normaal zijn er zo’n 40 soorten, maar tijdens feestperioden is het aanbod nog veel groter. Je hebt zin om van alles te proeven, de bonbons met praliné, met pure chocolade, met verse room ...
Op de toonbank staan transparante bokalen met speculaas, stukjes chocolade, ambachtelijke koekjes ... Achter je staan chocoladevormen, bonbondozen, jam ... Het is moeilijk om jezelf in toom te houden.
Al deze lekkernijen worden gemaakt in het achterliggende atelier, dat je overigens kunt bezoeken. Er worden nog geen individuele bezoeken georganiseerd, maar wel in groep. Je hoeft dus alleen maar een groep samen te stellen en contact op te nemen met de chocolaterie om het bezoek te regelen.
Bovendien is alles voorzien voor een bezoek. Het moet alleen passen in het schema van de chocolatiers en de productie in het atelier.
Een chocolademuseum om nader kennis te maken met de lekkernij
Tijdens het bezoek leer je veel van Martine Van Liefferinge, de oprichtster van de chocolaterie. De geschiedenis van chocolade, waar chocolade vandaan komt, van welke gewassen ... Martine en haar partner Daniel, ook een chocolatier, hebben gekozen voor Valrhona-chocolade, een kwaliteitsproduct dat de arbeiders en de plantages respecteert.
Je krijgt ook uitleg over het verschil tussen pure chocolade, witte chocolade ('chocoladeboter' genoemd) en melkchocolade.
Er wordt gewerkt met ambachtelijke en lokale producten. De melk of de boter worden gekozen op basis van hun smaak. Het is leuk om het atelier met de producenten te bezoeken, je voelt hun passie, hun productiekeuze, hun gedrevenheid. Je ontdekt er alles in alle eenvoud.
En natuurlijk wordt er ook chocolade geproefd.
Chocoladeworkshops voor kleuters en verjaardagsfeestjes
Je kunt zelf een poging wagen tijdens een workshop. Voorlopig zijn de workshops bedoeld voor kinderen, verjaardagen of schoolreisjes. Voor volwassenen is het, op verzoek, mogelijk enkele technieken voor het maken van chocolade te leren.
Kinderen leren schrijven met chocolade of studentenhaver maken.
Tijdens spelletjes kunnen ze zich vermaken met het geblinddoekt proeven van verschillende chocoladeproducten.
Het kan ook een goed idee zijn om een bezoek aan de chocolaterie te combineren met een bezienswaardigheid in de regio, om er zo een thematische daguitstap van te maken. Je kunt bijvoorbeeld verschillende ambachtelijke producten van verschillende producenten uit de omgeving ontdekken met de toeristische route 'ambachtelijke producten van de streek Tussen-Samber-en-Maas', of erfgoed bezoeken tijdens de wandeling 'Walcourt ontdekken'.
Bonbons en Eau de Villée proeven
Ter plaatse is het een genoegen om met het personeel te praten. Erg leuk. En daarna is het vooral proeven.
Een van hun specialiteiten is de bonbon met Eau de Villée. Het is een van de allereerste bonbons die Martine en Daniel in 1989 maakten, en nog steeds een zeer succesvol product.