De bunker van Hitler
Hitler is geland in België ... Wat is er gebeurd?
Deze plek in Brûly-de-Pesche presenteert de bunker waar Hitler verbleef de dag voor de invasie van Frankrijk in mei 1940. Je ziet er het hoofdkwartier van Hitler ... en hoe de inwoners deze traumatische gebeurtenis hebben beleefd. Een interessant bezoek om een blik te werpen in de geschiedenis en het verleden te herdenken.
Fotogalerij
Hitler in België
Adolf Hitler verbleef 22 dagen in deze bunker. Dat is niet lang, maar lang genoeg voor deze generaal om te beslissen over de voorwaarden en de vredesakkoorden die hij Frankrijk toen oplegde. Een cruciaal moment voor de Tweede Wereldoorlog.
De bunker ligt in het dorp Brûly-de-Pesche, op enkele meters van de kerk en het kerkhof. Voor hem is het de ideale plek: het nabijgelegen bos stelt hem in staat zijn installatie te verbergen. Hij kan de invasie van Duitse troepen op Frans grondgebied volgen ... én hij beschikt over een telefoon.
Ter plaatse is er de bunker, maar ook de voorzieningen die hij had gebouwd voor zijn dagelijkse behoeften. Er is bijvoorbeeld een drinkplaats waar Hitler zich placht te verfrissen, en er zijn bankjes waar hij las.
Een bijzonder bezoek aan het Wolfsschlucht (wolvenravijn) bij Couvin
Het is dan ook verbazingwekkend dat deze dictator dit kleine dorp van nauwelijks honderd inwoners als zijn hoofdkwartier koos.
Er is ook een interessant klein museum dat het verblijf van Hitler reconstrueert, maar ons vooral toont hoe de inwoners deze invasie beleefden. Andere tentoongestelde stukken en souvenirs geven een beter beeld van de context.
Je kunt ook een wandeling maken in het bos rond de bunker. Een goed voorwendsel (en een mooie wandeling) om de Tweede Wereldoorlog te bespreken. We kennen immers vaak de grote gebeurtenissen, maar zelden dit soort avonturen.
Ook geschikt voor kinderen en jongeren
De bunker is vrij visueel, ook al is hij niet erg groot. De muren zijn twee meter dik. Op het terrein ligt meer dan 600 ton beton.
Er zijn ook twee chalets te zien die door Hitler werden gebruikt: de ene voor zijn vergaderingen met officieren en de andere om uit te rusten en zijn toespraken te repeteren.
In het ontvangstpaviljoen kun je video's uit die tijd zien, souvenirs, enz. om een beter beeld te krijgen van het geheel. Het helpt in ieder geval om uitleg te geven over de context.
Er is ook een speurtocht in het bos rond het thema van het verzet. Het spel heet 'On ne passe pas' (Geen doorgang) en wordt gespeeld via de Enigm App die je vóór vertrek kunt downloaden. Het herinnert aan het gedwongen vertrek van 28.000 dorpelingen toen Hitler arriveerde en zich in een veilig gebied wilde vestigen.
Het verzet in België
In het bos staat ook een (gereconstrueerde) schuilplaats, de 'cagna', die in juli ‘43 gebruikt werd om een verzetsbeweging te helpen vechten tegen de Duitse bezetting. Deze groep mensen bevond zich bij toeval en zonder het te weten op enkele meters van Hitlers bunker.
Het gaat hier niet alleen over Hitler, maar ook over het leven van de inwoners van die tijd.
Aansluitend op het bezoek kun je een wandeling maken door het dorp. Verschillende educatieve panelen geven uitleg over de geschiedenis van de plek. Het is goed gedaan. Je kunt ook de geocaching proberen die je naar bepaalde belangrijke plaatsen brengt.