De kapittelkerk van Lobbes
De oudste kerk van België
De kapittelkerk van Lobbes dateert uit de Karolingische tijd. Twee amusante details om te ontdekken: de twee klokkentorens met een verschillende stijl en de eerste illustraties ooit. Velen beseffen het niet, maar dit gebouw heeft een indrukwekkende geschiedenis.
Fotogalerij
Een oude abdij die een kapittelkerk is geworden
Je kunt dit gebouw (geclassificeerd als "uitzonderlijk bouwkundig erfgoed van Wallonië” - het mag gezegd worden!) van ver zien. Het is gebouwd op een rotsachtige uitloper bovenaan de stad Lobbes.
En als je van dichterbij kijkt, ontdek je in de eerste plaats de klokkentorens. Twee torenspitsen in een geheel andere stijl, alsof een ervan bovenop de kerk was geplaatst. De ene is Karolingisch, de andere romaans, beide zijn prachtige getuigen van een lange geschiedenis. Overal in de kerk is deze ambivalentie terug te vinden in verschillende details.
De kerk dateert uit 823 en is daarmee een van de oudste van België.
Zelfs zonder mis loont het de moeite
Het vreemde aan deze kerk is dat je je niet meteen de geschiedenis ervan realiseert. De stijl is sober en de sfeer is rustgevend.
Maar hoe meer je het gebouw leert kennen, hoe meer je ziet dat het best gek is.
Zo leer je bijvoorbeeld dat hier de eerste illustraties van de bijbel werden gemaakt. Ja echt, de eerste illustraties van de wereld.
En in de crypte is er het graf van de ridder Odin. Ter plaatse kun je zelf zijn verhaal ontdekken.
Een must in de omgeving van Thuin en van de abdij van Aulne
Rondom de kerk ligt het oude kerkhof en de tuin van Folcuin, een heerlijke tuin met aromatische kruiden. Leuk om te ontdekken.
Tot slot is deze plek een beetje magisch, je hebt het gevoel dat je in de voetsporen van je voorouders treedt.
En voor kinderen is er zelfs een aangepaste versie van de audiogids.