Natuurreservaat van Labuissière
Maak je heel klein om wilde dieren en de natuur te observeren
Het natuurreservaat van Labuissière is een van de laatste moerassen in Wallonië. De grote troef: het trekt veel wilde dieren aan, van vogels tot kikkers. Volg het bewegwijzerde pad in het natuurreservaat of het jaagpad om deze dieren te observeren.
Fotogalerij
Dieren kijken à la carte
Het pad binnen het reservaat is toegankelijk voor het publiek. Je kunt er rustig wandelen en op verschillende uitkijkpunten stoppen om de natuur te observeren. Je moet alleen oppassen dat je de dieren niet stoort.
Als je geluk hebt, kun je de blauwe reiger met zijn kenmerkende kuif zien, de grote aalscholver met zijn zwarte lijf en lichte snavel, of de grote zilverreiger, een prachtige witte steltloper. Dit is een van de grootste reigerkolonies in België, met meer dan 75 nesten.
De waterrijke gebieden zijn erg in trek bij onze vogels. Ze profiteren van dit reservaat om uit te rusten tijdens de trek, en sommigen overwinteren er.
Een unicum in Wallonië
Je kunt ook langs de Samber wandelen om dit reservaat te ontdekken, tussen Solre-sur-Sambre en Labuissière. De wandeling, bekend als de 'sluiswachterswandeling', is bijna 6 km lang en begint bij de Sint-Maartenkerk in Merbes-le-Château om langs het 'Natura 2000'-gebied te gaan.
In feite maakt het natuurreservaat Labuissière, dat 15 hectare beslaat, deel uit van een groter beschermd gebied. Het behoort tot het natuurreservaat van de Hoge Samber, aan de samenvloeiing van de rivieren Thure, Hantes en Samber. In totaal is er wel 75 hectare zeer bijzonder natuurgebied in Wallonië met veel watergebieden zoals vijvers, sloten en rivieren. Niet slecht voor de voortplanting van dieren, vooral voor kamsalamanders en libellen.
Beheerd door Natagora ... en wilde paarden
Een andere bijzonderheid van dit reservaat is dat het deels door paarden wordt onderhouden. Tarpans en een shetlandpony zorgen voor gebieden die moeilijk toegankelijk zijn voor vrijwilligers.
Bovendien wordt dit reservaat, dat sinds 1985 bestaat, beheerd zonder mechanische hulpmiddelen. De vrijwilligers komen elk jaar bijeen voor het onderhoud van de verschillende gebieden, zodat geen enkele soort de overhand krijgt.
Vergeet geen verrekijker als je erheen gaat, erg handig om grote vogels te observeren.