Saveur de Thiérache
Een lokaal aperitief op basis van sleedoorn
Om eens af te wisselen van de traditionele cava of Apérol, kun je gaan voor een Espinette de Thiérache, een aperitief op basis van wijn en sleedoorn. Lekker en bovendien voegt het een vleugje natuur en lokaal karakter toe voor je gasten aan het begin van de maaltijd. Succes gegarandeerd!
Fotogalerij
Een 100% natuurlijke drank die je echt moet proeven
Michel Durlet is de man achter dit drankje. Je ontmoet hem als je zijn atelier bezoekt. Hij is een man met een passie. Hij legt uit dat de sleedoorn in juni wordt geoogst. Niet zomaar eender welke sleedoornsoort, maar de zwarte doorn van de Kalkzoom bij Chimay.
Michel laat de plant weken in wijn van de Aude, een departement in Zuid-Frankrijk, en bottelt dan de drank. Hij voegt niets anders toe: geen suiker, geen conserveringsmiddelen, geen kleurstoffen.
Een proeverij (zonder te overdrijven, wel te verstaan)
Wanneer je de drank proeft, is er een zweem van bitterheid afkomstig van de sleedoorn. Naast deze karakteristieke smaak, heeft de producent ook geëxperimenteerd met het toevoegen van verschillende lokale producten aan de wijn.
Zo heeft hij verschillende aperitieven ontwikkeld:
- een rosé variant met toetsen van morellen en lychees
- een rode variant met zwarte bessen en bosvruchten,
- een witte variant met bittere amandel en andere vruchten zoals abrikozen en ananas,
- een heldere variant met aroma’s van rozen en vlierbloesem.
Michel zet uiteen hoe je de drankjes kunt drinken: als aperitief of in combinatie met koude of warme gerechten.
En voor een sprankelende versie meng je ⅓ espinette en ⅔ bubbels.
Een drankje uit onze streek met een unieke smaak
De Saveurs de Thiérache plaatsen een welbepaalde streek van la Grande Thiérache in de schijnwerpers. Een streek die gaat van het noorden van Frankrijk tot de laars van Henegouwen, en wordt gekenmerkt door grote stukken grasland, enkele valleien en bossen.
Hier wordt het wallenlandschap met de vele heggen en de kleine stenen dorpjes erg gewaardeerd.
Als je niet mag drinken, kun je met deze drank je gerechten verrijken.